Co zyskujemy robiąc taką czekoladę samemu?
Robiąc czekoladę w domu, mamy możliwość regulowania zawartości tłuszczy, cukru i kakao. Tego ostatniego składnika powinno być jak najwięcej, gdyż wtedy czekolada jest bardziej zasobna w magnez, który pomaga budować mocne kości, a także zwiększa wytwarzanie serotoniny – hormonu odpowiedzialnego w znacznym stopniu za nasz dobry nastrój. Z tego tez powodu wszyscy ją uwielbiają, a niektórzy nawet uważają za "lek na wszystko". Robiąc czekoladę zyskujemy również świadomość tego co jemy, oraz wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Jak samemu zrobić domową czekoladę? Oto przepis:
1. Na początku zagotuj szklankę mleka w rondelku. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao (według gustu). Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, po prostu dodaj mniej cukru. Mieszaj, aż wszystkie składniki się wymieszają i powstanie ciemnobrązowy płyn.
3. Następnie przelej do miski i dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Aby urazmaicic smak możesz wrzucić rodzynki, lub pokruszone orzechy.
4. Otrzymaną masę włóż do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Po stwardnieniu nasza czekolada domowej roboty jest gotowa!
Zdjęcie pochodzi z "polki.pl"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz